egészségközpont

Ultrahang

Hasi ultrahang

A hasi ultrahangvizsgálat segítségével pontos állapotot kaphatunk a máj, az epe utak, az epehólyag, a hasnyálmirigy és a lép alakjáról, szerkezetéről, továbbá jól vizsgálható a vesék és hasi verőerek is, valamint megítélhető a bélfal állapota.

Kismedencei ultrahang

A kismedencei ultrahanggal nőknél a méh és a petefészek, férfiaknál pedig a prosztata vizsgálható. A szervek ábrázolása során azok szerkezeti változásából lehet következtetni a betegségek eredetére.

Nyaki ultrahang

A nyakban futó verőerek kiemelten fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer vérellátásában. Ha olyan panaszok jelentkeznek, mint a szédülés, fejfájás, fülzúgás, látászavar, vagy az ütőereket sztetoszkóppal megvizsgálva zörej hallható, javasolt a nyaki ultrahang.

Pajzsmirigyultrahang

Pajzsmirigybetegségek gyanúja esetén rendszerint az ultrahang az első vizsgálat. A pajzsmirigy alul- vagy túlműködését egyaránt okozhatja gyulladás, megnagyobbodás, daganat vagy a szervben lévő göbök.

Várandós ultrahangvizsgálatok

Első, avagy 0. terhességi ultrahang

A vizsgálatot a terhesség 5. hetétől végezzük, s elsődleges célja a várandósság tényének biztos megállapítása. Ez az első kimaradt menstruáció (várt) kezdete után egy hetet jelent, mivel a terhességet hivatalosan az utolsó vérzés első napjától számoljuk. Így jön ki (átlagos, 28 napos ciklussal számolva) a 4+1 hét. Ilyenkor a terhesség ténye már megállapítható, ám még csak a petezsák látszódik, ami a terhesség kezdetétől számított 4 hét után indul növekedésnek. A 6. héttől már általában hallható a szívhang is.

Amit vizsgálunk:

 • Petezsák mérete: Ebből lehet a terhesség korára következtetni, ugyanis körülbelül 1 mm-t növekszik naponta. Így pl. ha a petezsák mérete 15 mm, akkor a terhességi kor 6 hét és 1 nap (15 nap + 4 hét)
 • Elhelyezkedés
 • héttől szívhang
 • A 6. héttől már sok esetben megállapítható az ikerterhesség

Nem tartozik a kötelezően elvégzendő vizsgálatok közé, ezért is nevezzük „0. ultrahangvizsgálatnak”.

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve a szakrendeléseken át egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk konzultációra!

Általános ultrahangvizsgálat

Ezt az általánosnak hívott ultrahangvizsgálatot a 8. héttől végezzük.

Amit vizsgálunk:

 • Baba mérete, hossza
 • Súlybecslés
 • Szívhanghallgatás
 • Magzatvízmennyiség ellenőrzése
 • Méhlepény állapota, szerkezete
 • Erek állapota

Nem tartozik a kötelező vizsgálatok közé, ám bizonyos esetekben a kíváncsiságon felül más is okot adhat az elvégzésére. Ilyen lehet például:

 • Ha a magzat kisebb, mint az a korától elvárt lenne, akkor általában kéthetente javasolják az állapotfelmérést
 • Veszélyeztetett terhesség esetén
 • Ha a családban több vetélés is előfordult

Nőgyógyászati diagnosztika

Cisztakontroll

A petefészekciszta rendkívül gyakori elváltozás, ám az esetek túlnyomó többségében nem ad okot aggodalomra, természetes úton felszívódik, gyógyszerekkel könnyen kezelhető, vagy egyszerű műtéttel eltávolítható.

Fontos tudni, hogy a ciszta nem egy betegség, inkább gyűjtőfogalomként ismert. Maga a szó folyadékkal telt tömlőt jelent. Mivel sokszor nem okoz tüneteket, leggyakrabban véletlenül ismerik fel, más okból végzett ultrahangvizsgálat folytán.

A cisztákat két kategóriába soroljuk: funkcionális és organikus. Miután kimutatták az elváltozást a szervezetben, az első és legfontosabb megállapítani, hogy az melyik kategóriába tartozik. Ez azért fontos, mert bár a legtöbb ciszta ártalmatlan, az organikus csoportba tartoznak például a daganatos petefészek-elváltozások is.

Leggyakoribb indokok cisztakontroll elvégzésére:
 • Gyermektervezés okán a petefészek állapotának felmérése. (Kifejezetten, ha nem történt természetes úton fogantatás 6 hónapig)
 • Terhesség alatt felfedezett ciszták rendszeres ellenőrzése. (Nagy többségben a ciszták nem okoznak gondot terhesség alatt, s ártalmatlanok a kicsire nézve. Helyzetüket, elhelyezkedésüket azonban mindenképpen érdemes figyelemmel követni az esetleges szövődmények kialakulása miatt.)
 • Korábban kimutatott ciszták helyzetének nyomonkövetése. (Ha egyéb vizsgálat során fény derült petefészekciszta létére, érdemes néhány hónap múlva ellenőrizni, hogy nőtt vagy esetleg eltűnt-e)
 • Fájdalmas, kellemetlen tünetek (pl. alhasi fájdalom, elhúzódó menstruáció) jelentkezése petefészekciszta jelenlétére utalhat.

A vizsgálatot hasi ultrahanggal végezzük, nem invazív, gyors és fájdalommentes.

Ha leletei indokolják, klinikánkon lehetőség van vérvételre, hormonvizsgálatra, nőgyógyászati, illetve endokrinológiai vizsgálatok elvégzésére is.

Ciklusmonitorozás – Peteérés-ultrahang

Mit tár fel a vizsgálat?

A gyors és fájdalommentes vizsgálatot hasi ultrahanggal végezzük. Pontosan kimutatja, hogy a hölgy éppen hol tart az adott ciklusában, illetve hogy van-e peteérése, azaz lehetséges-e a teherbe esés.

A megtermékenyítés be nem következése sok esetben cikluszavarokra vezethető vissza. Ha felborul a peteéréshez szükséges kényes biológiai egyensúly (például táplálkozás, illetve fizikai vagy lelki hatások folytán), akkor az ovulációs periódus hosszabb-rövidebb időre kimaradhat. Az ilyen ciklust, amikor peteérés nem következik be, azonban menstruáció mégis jelentkezik, anovulációs ciklusnak nevezzük. Ez minden nőnél előfordul néha, ám ha rendszerességre gyanakszik, azt érdemes kivizsgálni. A ciklusmonitorozás eltér a petevezeték-átjárhatósági vizsgálatoktól (pl. petevezeték átfújástól), hiszen nem kell kontrasztanyagot juttatni a szervezetbe.

Leggyakoribb indokok a vizsgálat elvégzésére:
 • 6 hónap sikertelen próbálkozás után
 • 35 év feletti nőknek, akik gyermeket terveznek
 • kíváncsiságból

Amennyiben leletei indokolják, klinikánkon lehetőség van vérvételre, illetve hormonvizsgálat elvégzésére is.

A ciklusról bővebben

Ahhoz, hogy megértsük a ciklus zavarait, tudnunk kell, hogyan zajlik optimális esetben.
Egy egészséges ivarérett nő havi ciklusa két részre osztható, ovulációs és menstruációs ciklusra, melyek egyenként átlagosan 2-2 hétig tartanak. A teljes folyamat kezdetének a menstruáció első napját tekintjük.

Menstruációs ciklus

Az első napon beálló vérzéssel egy időben beindul 10-30 petesejt érési folyamata. Ennek során a petesejtek (külön-külön) ún. tüszőkké alakulnak a körülöttük lévő sejtek segítségével. Ebből 2-3 indul további növekedésnek.
A tüszőérés során osztódni kezdenek a petesejteket körülvevő hámsejtek, s folyadékkal telt üreget képeznek a tüszők belsejében.
Eközben a tüszők női hormont (ösztrogén) bocsátanak ki, mely osztódásra készteti a méh nyálkahártyájának sejtjeit. Így az megvastagodik, ideális környezetet biztosítva a petesejt későbbi megtermékenyüléséhez.

Ovulációs ciklus

Az esetek többségében csak egy tüsző jut el a második fázisig. Ha mégsem, akkor sikeres teherbeesés esetében többpetéjű ikerterhességről beszélünk.
Mikor a tüsző elérte a szükséges fejlettségi szintet, a petesejt kiszabadul (ovuláció) és bejut a petevezetékbe. A tüszőből kijutott petesejt helyén kialakuló új sejtek sárgatesthormont (progeszteron) termelnek, melynek feladata, hogy előkészítse a méh nyálkahártyáját a megtermékenyült petesejt befogadására. Amennyiben fogamzás nem jön létre, a petesejt 2-3 nap után elpusztul. Ezután a ciklus végére az előkészített nyálkahártya leválik, majd a hüvelyen keresztül elkezdi elhagyni a szervezetet. Így a folyamat újraindul a menstruációs ciklussal.

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve a szakrendeléseken át egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk konzultációra!

Ultrahang árak

Emlő ultrahang vizsgálat28 000 Ft
Hasi ultrahang vizsgálat28 000 Ft
Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat28 000 Ft
Nyaki ér (carotis) ultrahang vizsgálat28 000 Ft

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! Az árlistában feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFA-t.

CTG/NST Magzati szívhang-monitorozás (1 alkalom) - a nőgyógyász szakorvossal történt egyeztetést követően8 000 Ft
CTG/NST Iker magzati szívhang-monitorozás (1 alkalom) - a nőgyógyász szakorvossal történt egyeztetést követően9 900 Ft
Ciklusmonitorozás - Peteérés-ultrahang -a nőgyógyász szakorvossal történt egyeztetést követően14 000 Ft

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! Az árlistában feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFA-t.

Várandós Labor 1 (elsõ trimeszter)25 700 Ft
Várandós labor 2 (második trimeszter)20 250 Ft
Várandós labor 3 (harmadik trimeszter)19 390 Ft
Ciklusmonitorozás - Peteérés-ultrahang14 000 Ft
CTG/NST Magzati szívhang-monitorozás (1 alkalom)8 000 Ft
CTG/NST Iker magzati szívhang-monitorozás (1 alkalom)9 900 Ft
UH vizsgálat hüvelyi 2D (vizsgálati díjon felül fizetendõ)10 000 Ft
UH vizsgálat hasi 2D (vizsgálati díjon felül fizetendõ)14 000 Ft
Terhesgondozás konzultáció + UH25 000 Ft

Az árváltoztatás jogát fenntartjuk! Az árlistában feltüntetett árak tartalmazzák az ÁFA-t.

Tetszik, megosztom!