egészségközpont
bőröregedés

A képernyő öregítheti a bőrt?

Már a Nap által kibocsátott sugaraknak is nagy mértékben ki vagyunk téve, melyek károsítják és idő előtt öregítik a bőrt, ha nem óvjuk megfelelően. Létezik azonban egy mesterséges fényforrás, mely szinte egész nap hatással van ránk: okoseszközeink képernyője. Vajon valóban káros a bőrre nézve a kék fény hatása?

A bőr az egyik legsebezhetőbb célpontja az oxidatív stressznek (amikor a szabad gyökök túlerőbe kerülnek az antioxidánsokkal szemben), ami szorosan kapcsolódik a bőröregedéshez. Friss kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi bőrsejtek akár csak egy órára ki vannak téve az elektronikus eszközök által kibocsátott (LED) fénynek, az a szabad gyökök keletkezéséhez és a sejtek elhalásához vezethet.

A kutatások alapján az is kiderült, hogy a szelfikhez használt vaku fényspektruma is felgyorsíthatja a bőr öregedését. A mobilos filterek segítségével hiába varázsolunk képeinken babaarcot magunknak, ha a mobilunk fénye a való életben károsítja bőrünket!

A kék fény öregíti a bőrt?

Ha már röpke egy óra is felgyorsíthatja az öregedési folyamatot, nem is merünk belegondolni, hosszútávon mit tehet a bőrrel a kék fény. A kutatások sajnos odáig nem jutottak még el, hogy erre rájöjjenek. A kék fénynek csaknem mind ki vagyunk téve; ezt a cikket valószínűleg Ön is okostelefonján olvassa. A számítógépek képernyői sem különbek ilyen szempontból, ráadásul rengeteg ember dolgozik előttük órákon át.

Bőröregedés elleni védekezés

A kék fény szerencsére közel sem olyan káros a bőrre, mint az UV-sugárzás. Szemünknek jobban árt, mint bőrünknek, így jó beszerezni kékfény-szűrős szemüveget munkához. Már számos kék fény ellen védő kozmetikai termék van a piacon, de ezek közül egyik sem képes a 100%-os védelemre. Tanulmányok szerint pedig az egyetlen, hatásosnak bizonyuló megoldás a LED-es képernyők színképtartományának megváltoztatása – a legtöbb okostelefonon már van kékfény-szűrő funkció, ez valamelyest segíthet probléma kiküszöbölésében.

Klinikánkon számos bőrfiatalító megoldást kínálunk. Ha kérdése van vagy megoldást keres bőrproblémájára, jelentkezzen ingyenes konzultációnkra!

Kérdése van a bőröregedésről?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak Önnek! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések