egészségközpont
akné

Aknés hegek eltüntetése – Íme, a legtutibb módszer!

Az arcon kialakult hegek gyakran súlyos önértékelési problémákhoz vezethetnek, valósággal megkeserítve az érintettek életét, így nem meglepő, hogy sokan bármit megtennének – és meg is tesznek – a hegek eltüntetése érdekében. 

Azonban ahhoz, hogy sikerrel vegyük fel a harcot a zavaró, sok esetben az életminőségünket is rontó bőrhibákkal, érdemes alaposan utánajárnunk a témának. 

Mik azok az aknés hegek, és mihez köthető a kialakulásuk?

Hegek alatt a bőrsérülések gyógyulása után maradó látható nyomot értjük, pontosabban a helyét kitöltő kötőszövetet. Hegesedés létrejöhet külső okok következtében, de a bőr gyulladásos folyamatai is okozhatnak hegeket – ide tartoznak többek között az aknés hegek is. 

Az akné egy többnyire tinikorban vagy más hormonális és egyéb faktorok hatására jelentkező bőrprobléma, amely a faggyúmirigyek túlműködése és eltömődése miatt alakul ki – ezek többsége az arcon, a mellkason és a háton található, így az akné is főleg ezeket a területeket érinti. A pórusok elzáródása gyulladt, fájdalmas pattanások és göbök kialakulásához vezethet, amelyektől természetesen minél gyorsabban szeretnénk megszabadulni, azonban a nyomkodással és piszkálással okozhatjuk a legnagyobb kárt a bőrünknek, hiszen ezáltal mind a hegesedés, mind a felülfertőződés veszélyének is fokozottan kitesszük. 

A hámréteget érintő sérülések hegesedés nélkül gyógyulnak, azonban ha a károsodás ennél mélyebb szinten következik be, a gyógyulást követően hegek maradhatnak vissza. Az akné esetében is ez a helyzet: a gyulladás és elfertőződés következtében kialakult göbök és gennyel teli ciszták a bőr egészen mély rétegeit is elérhetik – ilyen esetekben a regenerálódásnak látható nyomai maradnak felszíni egyenetlenségek és aknés hegek formájában. 

Az akné a nyolcadik leggyakoribb betegség a világon, amely a közvélekedéssel ellentétben nem csak a serdülők problémája: a felnőtt nők 12-22%-át és a felnőtt férfiak 3%-át érinti.

Az aknés hegek típusai

Az aknés hegeket megjelenésük alapján három csoportba soroljuk:

  • Atrófiás heg
    Az aknés hegek legtipikusabb fajtája az atrófiás heg, amely alatt a bőr síkjához képest mélyebben elhelyezkedő, gödröcske formájú heget értjük. Atrófiás hegek olyan esetekben alakulnak ki, mikor a sebgyógyulás folyamán nem termelődik megfelelő mennyiségű és minőségű kötőszövet – jellemzően bárányhimlő, akné vagy más bőrbetegségek után maradhatnak fenn ilyen hegek.

  • Hipertrófiás heg
    A bőr síkjából kiemelkedő, az eredeti sérülés nagyságát nem meghaladó, kezdetben vöröses színű, majd a gyógyulást követően fokozatosan visszább húzódó és halványodó hegeket hipertrófiás hegeknek nevezzük. 
    Sajnos ez a javulási folyamat akár évekig is eltarthat és a heg általában ennyi idő alatt sem tűnik el teljesen. Ennek a hegtípusnak a kialakulását az előző típussal ellentétben a megnövekedett kollagéntermelés okozza, és az akné mellett például a vágások és műtéti sebek gyógyulására jellemző. 

  • Keloid
    A keloid típusú hegek a sérülést követően akár hetekkel-hónapokkal később is kialakulhatnak. A hipertrófiás hegekhez hasonlóan kiemelkednek a környező bőrből, sötétebb, gyakran vöröses színűek, és az eredeti sérülés határain kívülre is terjedhetnek. Általában égési sérülések szövődményeként alakulnak ki, de az aknés bőr gyógyulását követően is előfordulhat keloidok visszamaradása.
hegek

Házi praktikák - használjuk vagy kerüljük őket?

Aki ezzel a problémával küzd, jól tudja, hogy bár maga az akut bőrbetegség is sok fejfájást tud okozni, ez még nem minden: a következő kihívás a gyulladás enyhülésével kezdődik. 

A piros hegek idővel maguktól kivilágosodnak, mivel a vörös színt a kialakuló hajszálerek okozzák, de a heg az azt körülvevő bőrfelülethez képest bemélyedő vagy éppen kiemelkedő, jól észrevehető, tapintásra általában keményebb és rugalmatlanabb marad.

Az aknés hegek eltüntetése után érdeklődők a kozmetikai és bőrgyógyászati kezelések mellett számtalan otthoni praktikával találkozhatnak. Ezek egy része működik, vagy épp ártalmatlan, de némelyik többet árt, mint használ, ezért mielőtt házilag fogna neki a hegeltávolításnak, mindenképp konzultáljon bőrgyógyásszal a nagyobb baj elkerülése érdekében! 

Jöjjön el hozzánk konzultációra!

Amennyiben le akar számolni az aknés hegekkel, keresse fel szakembereinket, akik elvégzik a szükséges vizsgálatokat, és felállítják a diagnózist!

A leggyakrabban használt „boszorkánykonyha” megoldások

Paradicsom, citromlé

A paradicsom és a citrom is nagy mennyiségben tartalmaznak hámlasztó hatású természetes gyümölcssavakat, amelyeket kozmetikusok és bőrgyógyászok is használnak kezelések alapanyagaként, azonban nem megfelelően alkalmazva károsíthatják a bőrt, a hegek mélyülését és újabb sérüléseket okozva! 

Almaecet

Az almaecet savtartalma jóval magasabb, mint a friss zöldségeké és gyümölcsöké, így szaktudás nélkül alkalmazva még többet árthat vele a bőrének. 

Olívaolaj

Az olívaolaj hidratáló hatású, ezért a hegek bőrfelületének puhítására alkalmas lehet, akut tünetek esetén viszont kifejezetten káros lehet az olívaolajjal történő kezelés, mivel még inkább eltömítheti a faggyúmirigyeket, és a pórusokba bejutva a felülfertőződés esélyét is növelheti. 

Teafaolaj

Ugyan a teafaolaj bizonyítottan antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, töményen alkalmazva hatóanyagai tovább irritálhatják a gyulladt bőrt, ezért ne házilag kísérletezzünk vele! Arra nincs azonban tudományos bizonyíték sem, hogy működne az aknés hegek eltüntetése terén, így ehelyett is inkább a biztosan hatásos kezeléseket javasoljuk.

Szódabikarbóna

A szódabikarbónát gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatása miatt gyakran ajánlják rovarcsípésekre, emiatt tuti otthoni praktikának tűnhet az aknés hegek eltüntetésére is. Érdemes azonban vigyáznunk: a bőr enyhén savas kémhatással rendelkezik, a szódabikarbóna viszont lúgos kémhatású, emiatt rendszeres használata eltávolíthatja a bőr természetes védőrétegét!

Láthatjuk, hogy a fenti praktikák hasznosnak bizonyulhatnak a bőrproblémák házilag történő kezelésében, de túl gyakori vagy nem megfelelő használatuk könnyen tovább ronthat a helyzeten. Létezik viszont egy korszerű és biztonságos eljárás, amivel azonnal látványos eredményt érhetünk el!

A leghatékonyabb módszer: a lézeres hegkezelés

Az aknés hegek halványítására hatékony, precíz és biztonságos megoldást jelent a lézeres eljárás. A módszer egyik legnagyobb előnye, hogy a kezelés az adott hegek típusához igazítható, így szakembereink mindenkinek egyénileg optimalizált módszerrel tudnak segíteni a hegek eltüntetésében. 

A lézeres hegkezelést bőrgyógyász szakorvos vagy plasztikai sebész kollégáink végzik a csúcstechnológiás Alma Lasers Harmony XL Pro géppel, amely a lehető legnagyobb rugalmasságot és pontosságot biztosítja szakembereink számára. 

A legfontosabb tudnivalók a lézeres kezelésről

  • A beavatkozás előtt egyéni konzultáció keretei között személyre szabott kezelési tervet állítunk fel.
  • A kezelés előtti és utáni néhány hét folyamán kerülni kell a szolárium és szauna használatát, valamint az erős napfényt, továbbá bizonyos fényérzékenyítő gyógyszerek szedését.
  • A kívánt eredmény eléréséhez 3-7 alkalommal szükséges elvégezni a lézeres kezelést; egy-egy alkalom 15-30 percig tart.
  • Enyhe fájdalom előfordulhat az eljárás során, ennek elkerülése érdekében helyi érzéstelenítést alkalmazunk.
  • A lézeres hegkezelést követő időszakban tapasztalhat enyhe bőrpírt vagy duzzanatot, amelyet speciális nyugtató krémmel kezelhet.
  • Az eljárást követően szükség lehet hámosító kezelésre, melynek köszönhetően a frissen megjelenő bőr homogénebb lesz.

Le akar számolni az aknés hegekkel?

A Szegi Medical Center munkatársai konzultációt biztosítanak az Ön számára! Keressen minket bizalommal e-mailben vagy telefonon! 

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések