egészségközpont
anyajegyvizsgálat

FotoFinder ATBM – innovatív eljárás a bőrrák korai felismerésére

A melanóma, vagyis a bőrrák egyike azoknak a betegségeknek, amelyek korai felismeréssel és kezeléssel jelentősen csökkenthetik a betegség súlyosságát és javíthatják a gyógyulási esélyeket. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, amely során a bőrgyógyász felderíti az esetleges elváltozásokat.

A hagyományos dermatoszkópiával történő vizsgálat egy olyan módszer, amely nagyítóval és speciális fényforrással teszi lehetővé a bőrelváltozások részletes vizsgálatát. Ez az eszköz már önmagában is nagy segítséget nyújt a bőrgyógyászoknak, azonban a technológia fejlődésével újabb és hatékonyabb módszerek is megjelentek.

Ilyen újítás a FotoFinder egy olyan innovatív orvosi segédeszköz, amely forradalmasítja az új és megváltozott anyajegyek felismerését, bőrelváltozások, például az anyajegyek és a bőrrák – különösen a melanóma – korai felismerését a digitális dermatoszkópia segítségével. Önmagában a digitális dermatoszkópia tökéletesen lehetővé teszi egyetlen anyajegy nyomon követését is, de a teljes bőrfelület ellenőrzését, több anyajegyről készült képek szabad szemmel összhasonlítása időigényes, s nem biztosít megbízható eredményt.
A FotoFinder ATBM a teljes testfelületről készít képeket, amelyet egy mesterséges intelligenciával ellátott számítógépes program elemez. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a teljes testfelületen az összes anyajegyről nagy felbontású kép készüljön, így a bőrgyógyászok még a legapróbb részleteket is észreveszik, és az idő múlásával össze tudják hasonlítani a bőrön jelenlévő pigmentfoltok, a megváltozott anyajegyeket és az új anyajegyeket. Emellett, a FotoFinder használata során kevesebb az emberi tényezőből adódó lehetséges hiba, hiszen a gép által készített képek objektívek és pontosak és nincs kimaradt terület.

A FotoFinder ATBM előnyei a hagyományos anyajegyszűréshez képest a következők

  •  Minden anyajegyről nagy felbontású kép készül, melyet a következő anyajegyszűrésnél fel lehet használni
  •  FotoFinder a mesterséges intelligencia felhasználásával képes beazonosítani és elemezni, majd kategorizálni a test minden anyajegyét
  •  Az anyajegyek változásának pontos diagnosztizálásával segítséget nyújt a diagnózis felállításához
  •  Gyors és nem invazív

Összességében a FotoFinder ATBM gép használata jelentős előrelépést jelent a bőrrák korai felismerésében, ami nagyobb biztonságot és nyugalmat jelenthet a páciensek számára.

anyajegyszűrés
anyajegy

A FotoFinder ATBM vizsgálat menete

  • Teljes test vizsgálata esetén először az asszisztens elvégzi a FotoFinder ATBM készülékkel a vizsgálatot. A folyamat alatt a páciens különböző szabványos pozíciókban kerül lefotózásra egy kék háttér előtt, ezáltal a test minden négyzetcentiméteréről fénykép készül.
  • Ezek után a készülék a teljes testről készített felvételekről az anyajegyeket mozaik formába rendszerezi. A bőrgyógyász orvos ezekből válogatja ki a gyanúsnak tűnő anyajegyeket, amikről aztán többszörös nagyítású fotó dokumentáció készül. Ez körülbelül 30-60 percet vesz igénybe a kiválasztott anyajegyek számától függően.
  •  Ezt követően kerül sor a bőrgyógyásszal a vizsgálat kiértékelésére és az esetleges további lépések, lehetőségek átbeszélésére.
  • A 6 vagy 12 hónappal később megismételt ATBM vizsgálat (pontosan azokban a sablon pozíciókba állítva a pácienst) lehetővé teszi az újonnan megjelenő anyajegyek észrevételét, illetve a korábban készült képek részleteinek (anyajegy kerülete, területe, átmérője, aszimmetriája, színe, struktúrája) összehasonlítását.

A készülék kézi optikájával lehetővé válik még a legkisebb anyajegyek és más bőrproblémák vizsgálata is, mivel a kézioptikája 20, 30, 40 – 140-szeres nagyításra képes, ami fokozza a diagnosztikai pontosságot. A képeket az AI elemzi és eltárolja, ezzel lehetővé téve a 6 havonta, illetve évente ismétlődő kontrollt. A bőrgyógyászok ezeket a fotókat használhatják a későbbi változások követésére és figyelésére, összehasonlítva a következő vizsgálat során az új képeket a korábbiakkal. A mesterséges intelligencia a milliméteres módosulásokat is észreveszi és jelzi azt!

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a FotoFinder ATBM nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt, hanem támogatja azt. A rendszer által szolgáltatott információk segítik a bőrgyógyászt a döntéshozatalban, hogy mely anyajegy elváltozásokat kell további vizsgálatnak alávetni vagy eltávolítani.

A FotoFinder ATBM tehát egy hatékony eszköz a bőrgyógyászok kezében, amely a legmodernebb képalkotó technológiát és szoftverelemzést ötvözi a bőrrák, különösen a melanóma korai és pontos diagnosztizálására. Az a képessége, hogy részletes felvételeket készít és érzékeli az idővel bekövetkező változásokat, életmentő lehet azok számára, akik melanóma kockázattal élnek. A bőrgyógyászati vizsgálatok során ez az eszköz a korai felismerés kulcsfontosságú eszköze, ami növeli a gyógyulás esélyét és a sikeres kezelések számát.

bőrgyógyászat

A melanóma kialakulásának okai és a rendszeres bőrgyógyászati szűrések fontossága

A melanóma egy agresszív bőrráktípus, amely a bőr pigmentsejtjeiből, a melanocitákból fejlődik ki. Az esetek többségében a bőrön keletkezik, de előfordulhat a szemben, a belső szervekben vagy akár a bélrendszerben is.
A melanóma világszerte a ráktípusok között a 19. leggyakoribb, de a bőrrák típusok között a legagresszívebb. Bár a bőrrákoknak csak mintegy 1%-át teszi ki, mégis a bőrrákos halálesetek nagy többségét a melanóma okozza.
A statisztikai adatok szerint leggyakrabban a 40 és 50 év közötti életkorban jelentkezik. A legtöbb európai országban csaknem kétszer annyi nő betegszik meg, mint férfi, de az Egyesült Államokban és Ausztráliában a két nem érintettségi aránya nagyjából azonos.
Aránya az elmúlt évtizedekben növekvő tendenciát mutatott, különösen a világos bőrű népesség körében. Halálozási aránya azonban az elmúlt évtizedben (2011 és 2020 között) a kezelés terén elért fejlődésnek köszönhetően gyorsan csökkent, az 50 évnél fiatalabb felnőtteknél évente mintegy 5%-kal, az 50 éves és idősebbeknél pedig évente 3%-kal.

A széles körben alkalmazott UV-védelem és a korai felismerés azonban segíthet csökkenteni a melanóma esetek számát és javíthatja a túlélési arányokat.

A melanóma kialakulásának kockázatai

A melanóma kockázata az életkor előrehaladtával nő. Az emberek átlagos életkora a diagnózis felállításakor 65 év. A melanóma azonban még a 30 évnél fiatalabbak körében sem ritka. Valójában ez az egyik leggyakoribb rákos megbetegedés a fiatal felnőttek (különösen a fiatal nők) körében.

A melanóma kialakulásának pontos oka gyakran ismeretlen, de számos ismert kockázati tényező járulhat hozzá a fejlődéséhez. Lássuk, mik ezek:

Kockázati tényezők

  • UV sugárzás
    A legjelentősebb kockázati tényező a nap által kibocsátott ultraviola (UV) sugárzás. A napozás vagy a szolárium használata során a bőr nagy mennyiségű UVA és UVB sugárzásnak van kitéve, amely károsíthatja a DNS-t a bőrsejtekben, ezáltal növelve a rák kockázatát.
  • Genetikai hajlam
    A melanómát gyakrabban diagnosztizálják azoknál az egyéneknél, akiknek családjában előfordult már ez a betegség, ami arra utal, hogy a genetikai hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában.
  • Bőrtípus
    Az alacsonyabb bőrpigmentációjú emberek, például a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék vagy zöld szemű személyek nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
  • Bőrelváltozások és anyajegyek
    Az atípusos anyajegyek vagy számos rendes anyajegy birtoklása szintén növeli a melanóma kockázatát.
  • Korábbi bőrrák
    Azok az emberek, akik korábban már átestek bőrrákon, fokozott kockázattal néznek szembe a melanóma újbóli kialakulását tekintve.

forrás: https://www.cancer.org/

A szűrés fontossága

A korai felismerés kulcsfontosságú a melanóma sikeres kezelésében. A melanóma kezdeti stádiumában gyakran gyógyítható, de ha a rák tovább terjed, a kezelés bonyolultabbá és kevésbé sikeressé válik.

A rendszeres önvizsgálat segíthet az új vagy változó bőrelváltozások korai észlelésében. A „ABCDE” szabály alkalmazása az anyajegyek vizsgálata során segít azonosítani a potenciálisan aggasztó elváltozásokat, melyek a következők lehetnek:

  • Aszimmetria: az anyajegy egyik fele nem tükrözi a másikat
  • Border (szegély): a szegélyek szabálytalanok, kiszakadtak vagy elmosódottak
  • Color (szín): több szín vagy színváltozás van az anyajegyen belül
  • Diameter (átmérő): az anyajegy átmérője nagyobb, mint 6 mm
  • Evolving (fejlődő): az anyajegy változik az idő folyamá

Bőrgyógyászati szűrés
A bőrgyógyász szakértője a bőr vizsgálatának, és a bőrrák, így a melanóma korai felismerésének. Az éves szűrés lehetővé teszi az orvos számára, hogy nyomon kövesse a bőr állapotát, és azonosítsa azokat a változásokat, amelyek a szemmel nem észrevehetőek.

Következtetés
Míg számos kockázati tényező növelheti a melanóma kialakulásának esélyét, a rendszeres szűrés és az önvizsgálat döntő jelentőségű a korai felismerés és kezelés szempontjából. Az évente elvégzett bőrgyógyászati szűrés csökkentheti a melanóma halálozási arányát, mivel a korai stádiumú melanómák jó eséllyel gyógyíthatóak. Minden egyénnek, különösen a fent említett kockázati tényezőkkel rendelkezőknek, tudatában kell lenniük bőrük egészségével és szükség esetén orvoshoz kell fordulniuk.

Jelentkezzen be hozzánk anyajegyszűrésre!

Foglaljon időpontot!

Nálunk mindent megtalál egy helyen - az esztétikai kezelésektől kezdve, a szakrendeléseken át, egészen a diagnosztikai vizsgálatokig. Jöjjön el hozzánk egy konzultációra!

Legújabb bejegyzések